Een leerzame workshop over leiderschap

Leiderschapsontwikkeling en paarden
Paardencoaching is in Nederland een beproefde en succesvolle methode geworden voor leiderschapsontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en teamcoaching. Dit komt omdat steeds meer mensen het werken met paarden als echt en authentiek hebben ervaren. Een paard heeft geen “onechte” gevoelens en zal direct reageren op jouw gevoelstoestand. Het gedrag wat een paard vervolgens laat zien is een direct gevolg hiervan en het spiegelt jouw eigen (onbewuste) intenties. Dit maakt het een hele directe en zichtbare manier van coaching.

Steeds vaker wordt ik gevraagd om een team of een groep te begeleiden. Zelf wordt ik altijd erg vrolijk van het werken met groepen. Ik hou van de dynamiek in teams en ik vindt het een uitdaging om patronen van teams te gaan ontdekken en aan de hand van de informatie een team te begeleiden. Ik heb daarbij vooral aandacht voor het persoonlijk leiderschap van elk teamlid. Wat maakt voor de persoon het verschil en wat is zijn of haar meerwaarde voor het team. Als je bewust wordt van je eigen kracht, gedrag en talent kan je dit gebruiken in het dagelijks functioneren binnen het team. De paarden kunnen enorm helpend zijn in het ontdekken en “ankeren” van deze gewaarwordingen is mijn ervaring.

Ervaring met paarden niet noodzakelijk 
De verwachtingen betreffende het werken met een paard van de deelnemers van deze ochtend waren uiteenlopend. Enkele deelnemers had voor zichzelf een leerdoel bepaald waar zij die ochtend de focus op wilden leggen. Hier zijn we mee aan de gang gegaan. Anderen wilden vooral eens meemaken wat paardencoaching (of “paardenfluisteren”) nu eigenlijk was en lieten het “over zich heen komen”.

Ook de ervaringen met paarden liepen uiteen van heel veel tot helemaal nooit met een paard gewerkt te hebben. Toch bleek al snel dat ervaring met paarden niet noodzakelijk is om inzichten te krijgen in je eigen leiderschap. Door een aantal oefeningen te kunnen doen merkten de deelnemers al snel dat bewustzijn van je eigen gevoel helpend of hinderend kon zijn in het uitvoeren van een oefening. Ook merkte een van de dames op dat zij heel erg aan het invullen was wat het paard dacht. Op mijn vraag hoe ze dat wist, bleek na een kort gesprek het vooral een projectie te zijn van haar eigen zelfbeeld. “Zo zou ik mij voelen”. Ook in haar werk bleek zij haar acties af te stemmen op wat zij interpreteerde aan gedrag van een ander. Dat was voor haar een enorme eye-opener.

We sloten de ochtend af met een oefening met twee teams; een team uitvoering en een team strategie. Ik gaf ze een opdracht: team strategie maakte een plan voor een parcours en plaatste diverse hindernissen. Team uitvoering ging vervolgens met paard door het parcours lopen. Zo gezegd, zo gedaan. Team strategie maakte het parcours, maar bedacht haar eigen doelen. Team uitvoering liep het parcours, maar vergat af te stemmen over de rollen tijdens de uitvoering. Team strategie had niet in de gaten dat ik als opdrachtgever ook een bedoeling had en nam mij niet mee in de besluitvoering. Het resultaat was dat het parcours succesvol was doorlopen, het paard hier en daar wat weigerde of stopte wegens onduidelijke communicatie, maar vooral dat de verwachtingen vooraf vanuit beide teams niet werden ingevuld.

Valkuilen en lessen
Bij de nabespreking bleek dat dit zeer herkenbaar was voor de deelnemers. Het zou zomaar de praktijk kunnen zijn! Veel werd herkend hoe het team in overleg, besluitvorming en uitvoering vaak de slag miste van het afstemmen en doorvragen. Aannames werden gedaan en actie daarop gepland. Men werd zich bewust hoezeer de oefening toonde wat er in het dagelijks werk mis ging. Vervolgen hebben we de oefening nogmaals gedaan, maar nu met de deelnemers in de andere rol. Deze keer was men zich bewuster door de lessen van de eerste keer waardoor er meer rust en duidelijkheid ontstond en ook werd naar het paard helder gecommuniceerd. Een hele andere ervaring, volgens een van de teamleden. Het liep veel soepeler!

We sloten af met een korte terugblik op de ochtend in de bak, en aansluitend een lekkere lunch.
Het team gaf aan dat zij een bijzondere ochtend hadden ervaren waarbij sommige inzichten niet licht vergeten zouden worden.

Ook geïnteresseerd om deze workshop te volgen en daarmee je eigen inzichten omtrent natuurlijk leiderschap te verrijken? Neem vrijblijvend contact met me op voor de mogelijkheden en een offerte op maat. 

Enkele reacties op een teamsessie met paarden: 

Deze inspirerende workshop leert je zoveel over jezelf in relatie tot de omgeving. De fijngevoeligheid van paarden leert je om jezelf te spiegelen en dat ook door te vertalen naar de werkomgeving.  Wat mij betreft een aanrader! 

Zelfreflectie op een andere manier. Geen papieren of uitgebreide theorie, wel kennisoverdracht over leiderschap en samenwerking, verder op gevoel en door observatie. Typisch zo’n cursus die ook na verloop van tijd in de praktijk van alledag nog inzichten zal bieden. Duidelijk werd dat je eigen innerlijke toestand en uitstraling directe invloed heeft op de interactie met je collega’s. De paarden gaven messcherp en direct aan of er voldoende veiligheid, visie, afstemming, onderling vertrouwen, duidelijkheid en waarachtigheid in een samenwerking was. 

“Een teambuilding met paarden kan ik iedereen aanbevelen! De inzichten die ik heb over gehouden aan deze bijzondere en prachtige dag zijn ontzettend waardevol en gaan veel verder dan hoe je mensen aanstuurt. De pony’s en paarden geven je inzicht in hoe je met anderen omgaat en spiegelen onmiddellijk hoe jij ergens in staat. Heel bijzonder om te ervaren en ontzettend leerzaam. 

Omdat een paard door zijn reactie direct laat voelen, komt het veel dieper binnen dan wanneer iets tegen je gezegd zou worden. Je bent je onmiddellijk bewust van hoe je iets doet. Ik dacht dat ik met mijn goede intenties iets heel goed oppakte naar de ander toe, maar heb inzichten van de paarden gekregen waar ik zelf nooit op was gekomen en die ik direct in mijn werk en ook persoonlijk leven kan toepassen. 

Een onbetaalbaar mooie dag, jammer dat ik één van de paarden niet mee naar huis mocht nemen.