Over mijzelf

Mijn naam is Jip Menses en ben coach en paardencoach.
In 2011 maakte ik een overstap vanuit een ICT-dienstverlener naar een provinciale organisatie. Ik merkte echter in 2014 dat ik vastliep in mijn werk en dat ik afstand kreeg tot ICT-techniek als vakgebied.

Als recreatief ruiter ben ik altijd al gefascineerd geweest van de schoonheid, gevoeligheid en de kracht van het paard. Toen er een workshop werd aangeboden waarbij paarden werden ingezet op het thema “persoonlijk leiderschap” besloot ik mij hiervoor aan te melden. Dit was voor mij een keerpunt. Ik was verbaasd hoe snel de begeleidende coach tot de kern van bepaalde zaken kon komen met behulp van de paarden ten aanzien van mijn eigen belemmeringen. Dit maakte iets in mij wakker. Ik besloot contact op te nemen met de coach.

Terugkijkend op mijn ICT-carriere was er ook altijd een sterk “mens-component” aanwezig waar ik vanuit een coachende rol projecten heb begeleid. Ik ben mij vervolgens gaan verdiepen in het vak van (paarden-) coach. Ik heb een opleiding tot paardencoach afgerond en een verdieping gedaan op de manier waarop je paarden kunt inzetten (persoonlijk leiderschap – mindfulness met paarden – kennismaking systemisch werken met paarden). Daarnaast heb ik inmiddels ook de  Post-HBO “Opleiding tot Coach” bij de Hogeschool Windesheim succesvol afgerond

Ook binnen mijn werk heeft zich een verschuiving voorgedaan; ik heb de ICT vaarwel gezegd en ben nu full-time coach binnen een provinciale organisatie. Ik  begeleid daar individuele coachtrajecten met medewerkers en wordt ingezet als teamcoach.

In 2017 besloot ik dat ik ook mensen buiten de provinciale organisatie zou willen begeleiden. Mijn eigen bedrijf “Spegelwurk” is hiervoor opgericht. Ook organiseren mijn partner en ik regelmatig workshops waarin zij, als kindercoach, en ik, als paardencoach, een mooie samenwerkingsvorm hebben gevonden.

Kernwoorden;
Team ontwikkeling, Authenticiteit, Transparantie, Leiderschap, Communicatie, Vertrouwen, Respect en Samenwerken, Motiveren, Stimuleren, Assertiviteit, Grenzen stellen, Daadkracht, Balans geven en nemen.

De foto is gemaakt door Marieke Kijk in de Vegte.
Het paard op de foto is Bowie, eigendom van Femke Dölle.