Over paardencoaching

Waarom paarden als je coach?

  • Coachen met paarden is een zeer pure vorm van coachen. Het spiegelend vermogen is hem van nature ingegeven. Het paard zal altijd zonder oordeel spiegelen van wat hij ervaart. Het is een zeer directe en veilige manier om naar jezelf te kunnen kijken.
  • Spiegelen is een onderdeel van het natuurlijke gedrag van een paard. Paarden in een kudde spiegelen elkaar bij continu.
  • Een paard is sensibel. Zij voelen emoties en stemmingen haarfijn aan en zullen hier direct op reageren
  • Een paard is altijd eerlijk en beschikt niet over een dubbele agenda. Hij of zij zal altijd eerlijk en zuiver reageren op de situatie die zich voordoet.
  • Een paard is altijd oordeelloos. Dit een is een enorm belangrijke en positieve kant van een paard waardoor ze uitermate geschikt zijn als co-coach c.q. leermeester

Een stukje uitleg: natuurlijk gedrag

Paarden leven van nature in kuddes. In die kuddes gebruiken paarden hun instinct om samen te werken. Hierdoor kunnen paarden overleven in het wild. Ze werken altijd samen, er is altijd een leider, die achteraan loopt en het tempo bepaald er is ook altijd een paard die de richting bepaald, vaak de leidende merrie. Ondanks dat er dus twee leiders zijn moeten en kunnen deze altijd goed samenwerken.

Paarden zijn prooidieren en daardoor erg kwetsbaar. Hun enige ‘wapens’ zijn hun lange benen en hun uithoudingsvermogen, waardoor ze snel kunnen vluchten van roofdieren.

Elkaar kunnen spiegelen is dus voor paarden van levensbelang. Wanneer een paard niet snel genoeg reageert op de angst of een signaal van een kuddegenoot en dus niet snel genoeg reageert, kan het ten prooi vallen aan roofdieren of andere gevaren.

Wanneer paarden met mensen samenwerken, zien zij die mensen als een onderdeel van hun kudde. Zij zullen dus die mensen ook scannen en spiegelen. Dit kunnen ze zeer nauwkeurig, net zoals zij dit bij andere paarden doen. Zij maken geen onderscheid tussen paard en mens in de manier waarop zij beschouwen en aftasten. Ze hebben niet geleerd dat het onbeleefd is om direct te zeggen wat je ergens van vindt, maar hebben geleerd dat het goed is om te vertrouwen op je instinct en de kudde te spiegelen.

paardenkracht als co-coach

Een paard kan vanuit de natuur als het ware aanvoelen wat je bewust of onbewust uitstraalt. Dit maakt dat paarden ook haarscherp door ons heen prikken en zij signaleren dieper liggende gevoelens die we niet laten zien en/of die we ons niet bewust zijn. Door al deze eigenschappen zijn paarden geweldige co-coaches.

Ik werk met de paarden in een vrije situatie, in de buitenlucht en vanaf de grond. De paarden kunnen zich hierbij dan vrij aanbieden of aansluiten in de sessie. Dit betekent dus ook dat we niet werken op het paard. Rijervaring of bekend zijn in de omgang met paarden is dus absoluut niet vereist. Dit maakt dat deze vorm van coaching geschikt voor iedereen.